|
Úvod >> Legislatíva. >> Osobný úrad
a Oddelenie hospodársko – technických činností >> Oddelenie
hygieny detí a mládeže >> Oddelenie
hygieny životného prostredia a zdravia >> Oddelenie
preventívneho a pracovného lekárstva ▪ Zákon NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane,
podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, Osobný úrad a Oddelenie
hospodársko – technických činností ▪ Zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce ▪ Zákon č. 312/2001 Z.z. o štátnej službe a o zmene
a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon č. 71/1967 Zb. správny poriadok v znení neskorších
predpisov ▪ Zákon č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme
v znení neskorších predpisov ▪ Zákon č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov
pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov ▪ Nariadenie vlády SR č.151/2007 ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie vlády SR č. 341/2004Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných
činností pri výkone práce vo verejnom záujme ▪ Zákon č. 125/1994 Z.z. o sociálnom fonde v znení
neskorších predpisov ▪ Zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení
neskorších predpisov ▪ Zákon č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov ▪ Zákon č. 578/2005 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej
starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách
v zdravotníctva a o zmene a doplnení niektorých zákonov ▪ Nariadenie vlády SR č. 742/2004 Z.z. o odbornej
spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania v znení neskorších
predpisov ▪ Nariadenie vlády č. 322/2006 o spôsobe ďalšieho vzdelávania
zdravotníckych pracovníkov, sústave špecializačných odborov a sústave
certifikovaných činností v znení neskorších predpisov ▪ Zákon č. 5/2003 Z.z. o službách zamestnanosti
a o zmene a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon č. 291/2002 Z.z. o štátnej pokladnici a o zmene
a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej
správy a o zmene a doplnení
niektorých zákonov ▪ Zákon č. 25/2006 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene
a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon č.431/2002 o účtovníctva v znení neskorších
predpisov ▪ Zákon č. 659/2007 o zavedení meny v euro v SR
a o zmene a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon č. 502/2001 o finančnej kontrole a vnútornom audite a o
zmene a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon č. o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení niektorých
zákonov ▪ Zákon č. 395/2002 o archívoch a registratúrach a o doplnení
niektorých zákonov ▪ Zákon č. 152/1998 o sťažnostiach v znení neskorších
predpisov ▪ Zákon č. 85/1990 Zb. o petičnom práve ▪ Zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení v znení
neskorších predpisov ▪ Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení
neskorších predpisov ▪ Zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení
neskorších predpisov Vyhlášky ▪ Vyhláška
MZSR 585/2008 Z.z o opatreniach
o prevencii a kontrole prenosných ochorení ▪ Vyhláška MZ
SR 273/2010, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška 585/2008 o opatreniach
o prevencii a kontrole prenosných ochorení ▪ Vyhláška MZ
SR 553/2002, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na prevádzku
zdravotníckych zariadení z hľadiska ochrany zdravia ▪ Vyhláška MZ
SR 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti Odborné usmernenia: ▪ na zabezpečenie surveillance pneumokokových
invazívnych ochorení v SR uverejnené vo Vestníku MZ SR čiastka 19 – 31
zo dňa 1.9.2011 ▪ vykonávanie selektívnej surveillance
invazívnych hemofilových infekcií v SR čiastka 2382/95 – 17 zo dňa
22.8.1995 ▪ vykonávanie surveillance chrípky
a chrípke podobných akútnych respiračných ochorení č. 9534/2001
uverejnené vo Vestníku MZ SR čiastka 40 – 44 zo dňa 20.12.2001 ▪ zabezpečenie protiepidemických opatrení
v ohnisku invazívneho meningokokového ochorenia číslo 1977/97 zo dňa
16.9.1996 ▪ na vykonávanie protiepidemických opatrení
v ohniskách výskytu vírusových hepatitíd č. HH/11733/04/SE zo dňa
28.12.2004 uverejnené vo Vestníku MZ SR č. 55-60 ▪ ustanovuje sieť pre surveillance a kontrolu prenosných ochorení
v SR č.3535/04/SE zo dňa 12.5.2004 uverejnené vo Vestníku MZ SR čiastka
33-36 zo dňa 16.7.2004 ▪ sa upravuje postup pri monitorovaní
epidemiologickej situácie a pri vzniku mimoriadnej epidemiologickej
situácie č. 1493/2003/SE uverejnenom vo Vestníku MZ SR č.20-21 zo dňa
21.7.2003 ▪ sa ustanovujú štandardné definície
prenosných ochorení podliehajúce hláseniam do Európskej siete prenosných
ochorení č. 1222/2004/SE uverejnené vo Vestníku MZ SR č. 16-18 zo dňa
8.4.2004 ▪ vykonávanie a kontrolu očkovania č. HH
SR 20842/2005/SE zo dňa 16.1.2006 uverejnené vo Vestníku MZ SR č. 9-16 zo dňa
1.3.2006 ▪ na vykonávanie reprofilizácie lôžkového
fondu v zdravotníckych zariadeniach v prípade pandémií
a v čase pandemickej chrípky ▪ na vykonávanie dekontaminácie endoskopov č.
SOZO-1410/2000 zo dňa 1.7.2000 uverejnené vo Vestníku MZ SR č. 22-26 zo dňa
14.8.2000 ▪ smernica o uplatňovaní zásad
ošetrovateľskej starostlivosti o pacienta s vysokovirulentnou
nákazou a manipulácii s biologickým materiálom III.-IV. rizika
v zdravotníckych zariadeniach č. 1336/2003 uverejnené vo Vestníku MZ SR
č. 20-21 zo dňa 21.7.2003 ▪ Výnos MZ SR č. 07478/2009 – OL
z 8.4.2009, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o vydávaní dokladu, že
cudzinec netrpí chorobou, ktorá ohrozuje verejné zdravie. Oddelenie hygieny
detí a mládeže ▪ Zákon NR SR č. 152/1995 Z. z.
o potravinách v znení neskorších predpisov, ▪ Zákon č. 29/1984 Zb. o sústave
základných a stredných škôl (školský zákon) v znení neskorších
predpisov, ▪ Zákon NR SR č. 279/1993 Z. z.
o školských zariadeniach v znení neskorších predpisov ▪ Zákon NR SR č. 71/1967 Zb. o správnom
konaní (správny poriadok), ▪ Zákon NR SR č. 377/2004 Z. z.
o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení
niektorých zákonov, ▪ Zákon NR SR č. 305/2005 Z. z.
o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele o zmene
a doplnení niektorých zákonov, ▪ Vyhláška MZ SR č. 526/2007 Z. z. ktorou sa ustanovujú
podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia, ▪ Vyhláška MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach
o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ▪ Vyhláška MZ SR č. 525/2007 Z. z. o podrobnostiach
o požiadavkách na telovýchovno-športové zariadenia, ▪ Vyhláška MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach
o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ▪ Vyhláška MZ SR č. 521/2007 Z. z. o podrobnostiach
o požiadavkách na pieskoviská, ▪ Vyhláška MZ SR č. 520/2007, ktorou sa ustanovuje rozsah
požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti
o zriaďovaní a činnosti komisií na preskúšanie odbornej
spôsobilosti a obsah osvedčenia o odbornej spôsobilosti, ▪ Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 354/2006, ktorým sa
ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality
vody určenej na ľudskú spotrebu, ▪ Nariadenie (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady
o hygiene potravín, ▪ Nariadenie (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o
úradných kontrolách uskutočňovaných za účelom zabezpečenia overenia
dodržiavania potravinového a krmivového práva a predpisov o zdraví zvierat a
o starostlivosti o zvieratá, ▪ Výnos MP SR a MZ SR – Potravinový
kódex SR, ▪ Vyhláška MŽP SR č. 532/2002 Z. z., ktorou
sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na
výstavbu a o všeobecných požiadavkách na stavby užívané osobami
s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, ▪ Vyhláška MŠ SR č. 366/2007 Z. z.
o podrobnostiach o činnosti a prevádzke zariadení školského
stravovania , ▪ Nariadenie vlády SR č. 286/2004 Z. z.,
ktorým sa ustanovuje zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané
mladistvým zamestnancom, a ktorým sa ustanovujú niektoré povinnosti
zamestnávateľom pri zamestnávaní mladistvých zamestnancov, ▪ Odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo
v Slovenskej republike, uverejnené vo vestníku MZ SR, r. 1997, čiastka
7-8, str. 58, ▪ Nariadenie vlády SR č. 276/2006 Z. z.
o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri práci
so zobrazovacími jednotkami, ▪ Nariadenie vlády SR č. 391/2006 Z. z. o minimálnych
bezpečnostných a zdravotných požiadavkách na pracovisko. Aktuálna legislatíva
v oblasti hygieny výživy a kozmetických výrobkov 1. K zákonu č. 355/2007 Z. z. o ochrane podpore
a rozvoji verejného zdravia 1.1. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 16. augusta
2007 č. 533/2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia
spoločného stravovania 1.2. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 10. decembra 2008 č. 585, ktorou
sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení 2.
K zákonu č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších
predpisov 2.1.
Mikrobiologické požiadavky na potraviny a obaly na ich balenie 2.1.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 6.
februára 2006 č. 06267/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca mikrobiologické požiadavky na potraviny a na
obaly na ich balenie Spoločná EU
legislatíva
2.1.2. Nariadenie Komisie (EC) č.
2073/2005 z 15. novembra 2005
o mikrobiologických kritériách pre potraviny opravené a doplnené
nasledovnými korigendami -
Korigendum,
Ú. v. ES L 174, 28.6.2006, s. 11 -
Korigendum,
Ú. v. ES L 278, 10.10.2006, s. 32 2.1.3. Nariadenie Komisie (EC) č
1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č.
2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny 2.1.4. Nariadenie
Komisie (ES) č. 975/2009 z 19. októbra
2009, ktorým sa mení a dopĺňa smernica 2002/72/ES, ktorá sa týka plastových
materiálov a výrobkov, ktoré prichádzajú do styku s potravinami 2.2.
Rezíduá prípravkov na ochranu rastlín
Legislatíva vo vzťahu k zákonu č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení
neskorších predpisov 2.2.1. Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 10. decembra 2007 č. 26682/2007 –
OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky
upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín 2.2.2. Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky zo 14. apríla 2008 č. 07902/2008 –
OL, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 10. decembra 2007 č. 26682/2007 – OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového
kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín 2.2.3. Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 25. augusta 2008 č. 16525/2008-OL,
ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 10.
decembra 2007 č. 26682/2007 – OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín
v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 14. apríla 2008 č.
07902/2008 – OL. Spoločná
EU legislatíva 2.2.4. Nariadenie Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 z 23. februára 2005 o maximálnych hladinách rezíduí
pesticídov v alebo na potravinách a krmivách rastlinného
a živočíšneho pôvodu a o zmene a doplnení smernice Rady
91/414/EHS. 2.2.5. Nariadenie Komisie (ES) č. 178/2006
z 1. februára 2006, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 s cieľom vytvoriť prílohu I obsahujúcu
zoznam potravín a krmív, na ktoré sa vzťahujú maximálne hladiny rezíduí pesticídov. 2.2.6. Nariadenie Komisie (ES) č. 149/2008
z 29. januára 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 396/2005 ustanovením príloh II, III a IV,
v ktorých sa stanovujú maximálne hladiny rezíduí pre produkty uvedené v jeho
prílohe I . 2.2.7. Nariadenie
Komisie (ES) č. 299/2008 z 11. marca 2008, ktorým sa mení
a dopĺňa nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálnych
hladinách rezíduí pesticídov v alebo na potravinách a krmivách rastlinného
a živočíšneho pôvodu, pokiaľ ide o vykonávacie právomoci prenesené
na Komisiu. 2.2.8. Nariadenie
Komisie (ES) č. 260/2008 z 18. marca 2008, ktorým sa mení
a dopĺňa nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ustanovením prílohy VII,
v ktorej sa uvádzajú kombinácie účinnej látky a produktu, na ktoré
sa vzťahuje výnimka, pokiaľ ide o ošetrenie fumigantom po zbere úrody. 2.2.9. Nariadenie
Komisie (ES) č. 839/2008 z 31. júla 2008, ktorým sa menía
a dopĺňajú prílohy II, III a IV k nariadeniu Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálnych hladinách rezíduí
pesticídov v alebo na určitých produktoch. 2.2.10.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1213/2008 z 5. decembra 2008 týkajúce sa
koordinovaného viacročného kontrolného programu Spoločenstva na roky 2009, 2.2.11 Nariadenie Komisie (ES)
č. 901/2009 z 28. septembra 2009 týkajúce sa koordinovaného viacročného
kontrolného programu Spoločenstva na roky 2010, 2.2.12. Nariadenie Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 z 16. decembra 2008
o klasifikácii, označovaní a balení látok a zmesí,
o zmene, doplnení a zrušení smerníc 67/548/EHS a 1999/45/ES
a o zmene a doplnení nariadenia (ES) č. 1907/2006. 2.2.13. Nariadenie Komisie (ES) č. 256/2009 z 23. marca 2009, ktorým sa menia a dopĺňajú prílohy II a III k nariadeniu
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokiaľ ide o maximálne hladiny
rezíduí azoxystrobínu a fludioxonilu v určitých produktoch alebo na nich 2.2.14. Nariadenie
Komisie (ES) č. 822/2009 z 27. augusta 2009, ktorým sa menia
a dopĺňajú prílohy II, III a IV k nariadeniu Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokiaľ ide o maximálne
hladiny rezíduí azoxystrobínu, atrazínu, chlórmekvatu, cyprodinilu,
ditiokarbamátov, fludioxonilu, fluroxypyru, indoxakarbu, mandipropamidu,
trijodidu draselného, spirotetramatu, tetrakonazolu a tiramu
v určitých produktoch alebo na nich. 2.2.15. Nariadenie Komisie (ES) č. 1050/2009
z 28. októbra 2009, ktorým sa menia a dopĺňajú prílohy II
a III k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES)
č. 396/2005, pokiaľ ide o maximálne hladiny rezíduí azoxystrobínu,
acetamipridu, klomazónu, cyflufenamidu, emamektín benzoátu, famoxadónu,
fenbutatín oxidu, flufenoxurónu, fluopikolidu, indoxakarbu, ioxynilu,
mepanipyrimu, protiokonazolu, pyridalylu, tiaklopridu a trifloxystrobínu
v určitých produktoch alebo na nich. 2.2.16. Nariadenie Komisie (ES) č. 1097/2009
zo 16. novembra 2009, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II
k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005,
pokiaľ ide o maximálne hladiny rezíduí stanovené pre dimetoát, etefón,
fenamifos, fenarimol, metamidofos, metomyl, ometoát, oxydemetón-metyl,
procymidón, tiodikarb a vinklozolín v alebo na určitých produktoch. 2.2.17.
Nariadenie Európskeho parlamentu a
Rady (ES) č. 1107/2009 z 21. októbra 2009 o uvádzaní prípravkov na ochranu
rastlín na trh a o zrušení smerníc Rady 79/117/EHS a 91/414/EHS (uplatňuje sa
od 14. júna 2011). Ďalšie súvisiace predpisy
a usmernenia: 2.2.19. Zákon NR SR č. 355/2007
Z. z. z 21. júna 2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného
zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. 2.2.20. Zákon NR SR č. 193/2005 Z. z.
zo 16. marca 2005 o rastlinolekárskej starostlivosti v znení
neskorších predpisov. 2.2.21. Zákon č. 163/2001 Z. z.
o chemických látkach a chemických prípravkoch v znení
neskorších predpisov. 2.2.22. Výnos Ministerstva
hospodárstva Slovenskej republiky z 27. marca 2002 č. 2/2002 na
vykonanie zákona č. 163/2001 Z. z. o chemických látkach
a chemických prípravkoch v znení neskorších predpisov. 2.2.23. Zákon NR SR č. 124/2006 Z. z.
z 2. februára 2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci
a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších
predpisov. 2.2.24. Nariadenie vlády SR č. 316 zo
4. júla 2007, ktorým sa ustanovujú požiadavky na dokumentačný súbor údajov
účinných látok a prípravkov na ochranu rastlín a jednotné zásady na
odborné posudzovanie a registráciu prípravkov na ochranu rastlín. 2.2.25.
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č.256 zo 17.
januára 2008 o podrobnostiach o prípravkoch na ochranu rastlín
a iných prípravkoch v znení
vyhlášky č. 310/2009, ktorou
sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
č. 256/2008 Z. z. o podrobnostiach o prípravkoch na ochranu rastlín a o iných
prípravkoch. 2.2.26 Nariadenie vlády Slovenskej republiky č.
373/2008 Z. z. z 10. septembra 2008, ktorým sa ustanovujú požiadavky na
uvádzanie prípravkov na ochranu rastlín na trh v znení neskorších
predpisov. 2.2.27. Zoznam registrovaných
prípravkov na ochranu rastlín a iných prípravkov 2009, uverejnený vo
Vestníku Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, čiastka 3
z 29. januára 2009. 2.3.
Materiály a predmety určené na styk s potravinami
2.3.1. Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003 – 100, ktorým
sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca
materiály a predmety určené na styk s potravinami 2.3.2 Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 8.
decembra 2004 č. 14911/2004-OAP, ktorým sa dopĺňa výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej
republiky č. 1799/2003-100 z 9. júna 2003, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca materiály a predmety
určené na styk s potravinami 2.3.3 Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z
23.marca 2005 č. 28576/2004 - SL, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej
republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003 – 100, ktorým sa vydáva hlava
Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca materiály a predmety
určené na styk s potravinami v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 8.
decembra 2004 č. 14911/2004 - OAP 2.3.4
Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 26. júla 2006 č. 13760/2006-SL, ktorým
sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003 -
100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky
upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami v znení neskorších
predpisov 2.3.5. Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej
republiky zo 17. mája 2007 č. 08704/2007-OL, ktorým sa mení a dopĺňa výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003 - 100, ktorým
sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca
materiály a predmety určené na styk s potravinami v znení neskorších
predpisov 2.3.6. Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej
republiky z 23. februára 2009 č. 05761/2009-OL, ktorým sa
mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č.
1799/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej
republiky upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami v
znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 8. decembra 2004 č.
14911/2004-OAP, výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 23. marca 2005 č.
28576/2004-SL, výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 26. júla 2006 č.
13760/2006-SL a výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 14. apríla 2008 č.
06913/2008-OL Spoločná EU
legislatíva
2.3.7. Nariadenie Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č.1935/2004 z 27.októbra 2004 o materiáloch a
predmetoch určených na styk s potravinami a o zrušení smerníc 80/590/EHS a
89/109/EHS 2.3.8. Nariadenie Komisie (ES)
č.1895/2005 z 18. novembra o obmedzení používania určitých epoxy derivátov v
materiáloch a predmetoch, ktoré prichádzajú do styku s potravinami 2.3.9. Nariadenie Komisie (ES)
č.2023/2006 z 22.decembra 2006 o správnych výrobných postupoch materiálov a
predmetov určených na styk s potravinami 2.3.10. Nariadenie Komisie (ES) č.
372/2007 z 2.apríla 2007, ktorým sa ustanovujú prechodné migračné limity
plastifikátorov v tesneniach vrchnákov určených na styk s potravinami 2.3.11. Nariadenie Komisie (ES) č.282/2008 o
recyklovaných materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami, ktorým
sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2023/2006 2.3.12.
Nariadenie Komisie (ES) č. 597/2008 z 24. júna 2008, ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie (ES) č.372/2007, ktorým sa ustanovujú prechodné migračné limity plastifikátorov
v tesneniach vrchnákov určených na styk s potravinami 2.3.13.
Nariadenie Komisie (ES) č. 450/2009 z 29. mája 2009 o aktívnych
a inteligentných materiáloch a predmetoch, ktoré majú prísť do
styku s potravinami 2.3.14 Nariadenie Komisie (ES)
č. 975/2009 z 19. októbra 2009, ktorým sa dopĺňa smernica 2002/72/ES týkajúca
sa plastových materiálov a predmetov určených na styk s potravinami 2.4. Kontaminanty
v potravinách
2.4.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 11.
septembra 2006 č. 18558/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca kontaminanty v potravinách 2.4.2. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 19.
októbra 2007 č. 14300/2007-OL, ktorým sa mení a dopĺňa výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. septembra 2006 č. 18558/2006-SL, ktorým
sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca
kontaminanty v potravinách Spoločná EU
legislatíva
2.4.3. Nariadenie Komisie (EHS) č.
315/93 z 8. februára 1993, ktorým sa stanovujú postupy spoločenstva
u kontaminujúcich látok v potravinách 2.4.4. Nariadenie Komisie (ES) č.
1881/2006 z 19. decembra 2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty
obsahu niektorých kontaminantov v potravinách 2.4.5. Nariadenie Komisie (ES) č.
1126/2007 z 28. septembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie
(ES) č. 1881/2006 z 19. decembra 2006, ktorým sa ustanovujú maximálne
hodnoty obsahu niektorých kontaminantov v potravinách, pokiaľ ide
o toxíny Fusarium v kukurici a vo výrobkoch z kukurice 2.4.6.
Nariadenie Komisie (ES) č. 629/2008 z 2. júla 2008, ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie (ES) č. 1881/2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu
niektorých kontaminantov v potravinách 2.4.7. Nariadenie Komisie (ES) č.
565/2008 z 18. júna 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č.
1881/2006, ktorým sa ustanovujú maximálne hodnoty obsahu niektorých
kontaminantov v potravinách, pokiaľ ide o stanovenie maximálnej hodnoty
pre dioxíny a PCB v rybej pečeni 2.4.8. Rozhodnutie Komisie č.
2008/352/ES z 29. apríla 2008, ktorým sa ukladajú osobitné podmienky
vzťahujúce sa na guarovú gumu pochádzajúcu alebo zaslanú z Indie
v dôsledku rizík kontaminácie týchto výrobkov pentachlórfenolom a
dioxínmi 2.4.9. Rozhodnutie Komisie
č.2008/798/ES zo 14. októbra 2008 ktorým sa ukladajú osobitné
podmienky vzťahujúce sa na dovoz výrobkov obsahujúcich mlieko alebo mliečne
výrobky, ktoré pochádzajú alebo sú odosielané z Číny, a ktorým sa zrušuje
rozhodnutie Komisie 2008/757/ES 2.4.10. Rozhodnutie Komisie č. 2008/921/ES z 9.
decembra 2008, ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie 2008/798/ES 2.4.11. Nariadenie Komisie (ES) č. 1151/2009 z 27. novembra 2009,
ktorým sa zavádzajú osobitné podmienky pre dovoz slnečnicového oleja
pochádzajúceho alebo odosielaného z Ukrajiny v dôsledku rizika kontaminácie
minerálnym olejom a ktorým sa zrušuje rozhodnutie 2008/433/ES Odporúčania Európskej komisie
2.4.12. Odporúčanie Komisie č.
2006/794/ES zo 16. novembra 2006 o monitorovaní bežných hodnôt dioxínov, PCB
podobných dioxínom a PCB, ktoré nie sú podobné dioxínom, v potravinách 2.4.13. Odporúčanie Komisie č.
2007/331/ES z 3. mája 2007 o monitorovaní množstva akrylamidu
v potravinách Metódy odberu
vzoriek kontaminantov - Spoločná EU legislatíva
2.4.6. Nariadenie Komisie (ES) č. 401/2006 z 23.
februára 2006, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analytické metódy
na úradnú kontrolu hodnôt mykotoxínov v potravinách 2.4.7. Nariadenie Komisie (ES) č. 1882/2006 z 19.
decembra 2006 , ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analýzy na úradnú
kontrolu hladiny dusičnanov v určitých potravinách 2.4.8. Nariadenie Komisie (ES) č. 1883/2006 z 19.
decembra 2006 , ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a analýzy na úradnú
kontrolu hladiny dioxínov a dioxínom podobných PCB v určitých potravinách 2.4.9. Nariadenie Komisie (ES) č. 333/2007 z 28.
marca 2007, ktorým sa stanovujú metódy odberu vzoriek a metódy analýzy na
úradnú kontrolu hodnôt olova, kadmia, ortuti, anorganického cínu, 3-MCPD a
benzo(a)pyrénu v potravinách 2.5.
Prídavné látky v potravinách
2.5.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 11.
februára 2008 č. 04650 / 2008 - OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového
kódexu Slovenskej republiky upravujúca prídavné látky v potravinách Spoločná EU
legislatíva
2.5.2. Nariadenie Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 zo 16.
decembra 2008, ktorým sa ustanovuje spoločný postup schvaľovania prídavných látok v
potravinách, potravinárskych enzýmov a potravinárskych aróm 2.5.3. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1332/2008 zo 16. decembra 2008 o
potravinárskych enzýmoch, ktorým sa mení a dopĺňa smernica Rady 83/417/EHS,
nariadenie Rady (ES) č. 1493/1999, smernica 2000/13/ES, smernica Rady
2001/112/ES a nariadenie (ES) č. 258/97 2.5.4. Nariadenie Európskeho parlamentu a
Rady (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných
látkach v potravinách 2.5.5. Nariadenie Európskeho parlamentu a
Rady (ES) č. 1334/2008 zo 16. decembra 2008 o arómach a
určitých zložkách potravín s aromatickými vlastnosťami na použitie
v potravinách a o zmene a doplnení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91,
nariadení (ES) č. 2232/96 a (ES) č. 110/2008 a smernice 2000/13/ES 2.5.6. Rozhodnutie
Komisie 2009/163/ES z 26. februára 2009, ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie
1999/217/ES, pokiaľ ide o zoznam chuťových a aromatických prísad
používaných v potravinách alebo na potravinách 2.6.
Potraviny na osobitné výživové účely a na výživové doplnky
2.6.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 25.
júla 2007 č. 16826/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na potraviny na osobitné výživové
účely a na výživové doplnky 2.6.2. Výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej
republiky z 12. októbra 2009 č. 20374/2009-OL, ktorým sa mení
a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 25. júla 2007 č. 16826/2007-OL,
ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca
požiadavky na potraviny na osobitné výživové účely a na výživové doplnky Spoločná EU legislatíva
2.6.2.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1609/2006 z 27. októbra 2006, ktorým sa na obdobie
dvoch rokov povoľuje uvádzať na trh počiatočnú dojčenskú výživu na báze
hydrolyzátov srvátkových bielkovín získaných z bielkovín kravského
mlieka 2.6.3.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1243/2008 z 12. decembra 2008, ktorým sa menia a
dopĺňajú prílohy III a VI k smernici 2006/141/ES, pokiaľ ide o požiadavky na
zloženie určitých potravín na počiatočnú výživu dojčiat 2.6.4. Nariadenie Komisie (ES) č. 41/2009 z 20.
januára 2009 o zložení a označovaní potravín vhodných pre osoby trpiace
neznášanlivosťou gluténu 2.6.5. Nariadenie Komisie (ES) č. 953/2009 z 13.
októbra 2009 o látkach, ktoré sa na osobitné výživové účely môžu pridávať do
potravín na špeciálne výživové použitie 2.6.6. Nariadenie Komisie (ES) č. 1170/2009 z
30. novembra 2009, ktorým sa mení a dopĺňa smernica Európskeho parlamentu a
Rady 2002/46/ES a nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006,
pokiaľ ide o zoznamy vitamínov a minerálnych látok a ich foriem, ktoré možno
pridávať do potravín vrátane výživových doplnkov 2.7.
Potraviny nového typu a zložky potravín nového typu
2.7.1.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 15. marca 2004 č. 608/1/2004 - 100,
ktorým sa vydáva hlava PK SR upravujúca požiadavky na potraviny nového typu
Spoločná EU legislatíva
2.7.2. Nariadenie
(ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu a Rady
z 27. januára 1997 o nových potravinách a nových prídavných
látkach 2.7.2.1.Rozhodnutia Komisie, ktorými sa povoľuje uvedenie
nových potravín na trh 2.7.2.1.1. Rozhodnutie Komisie 2000/195/ES z 22.
februára 2000, o povolení uvedenia na trh "fosfolipidov z vaječného
žĺtka" ako novej potraviny alebo novej potravinovej prísady súlade v
zmysle nariadenia (ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.1.2. Rozhodnutie Komisie 2000/500/ES z 24. júla
2000, o povolení uvedenia na trh "žltých tukových nátierok s pridanými
fytosterolovými estermi" ako novej potraviny alebo novej potravinovej
prísady v zmysle nariadenia (ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.1.3. Rozhodnutie Komisie 2001/122/ES z 30.
januára 2001, o povolení umiestniť na trh prípravok dextran vyrobený
prostredníctvom Leuconostoc mesenteroides ako novú potravinovú prísadu do
pekárenských výrobkov podľa nariadenia (ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu
a Rady. 2.7.2.1.4. Rozhodnutie Komisie 2001/424/ES z 23.
mája 2001, ktorým sa povoľuje umiestnenie na trh pasterizovaných prípravkov
na báze ovocia vyrobených za použitia vysokotlakovej pasterizácie podľa
nariadenia (ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.1.5. Rozhodnutie Komisie 2001/721/ES z 25.
septembra 2001, ktorým sa povoľuje umiestnenie trehalózy na trh ako novej
potraviny alebo novej potravinovej prísady podľa nariadenia (ES) č. 258/97
Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.1.6. Rozhodnutie Komisie 2002/150/ES z 15. februára
2002, ktorým sa povoľuje uvedenie na
trh koagulovaných zemiakových bielkovín a ich hydrolyzátov ako nových
potravinárskych prísad podľa nariadenia (ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu
a Rady. 2.7.2.1.7. Rozhodnutie Komisie
2003/426/ES z 5. júna 2003, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh „šťavy noni“
(šťava z ovocia Morinda citrifolia L.) ako nová potravinová prísada,
podľa nariadenia (ES) č. 258/97 Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.1.8. Rozhodnutie Komisie 2003/427/ES z 5. júna
2003, ktorým sa povoľuje uvedenie na
trh oleja bohatého na DHA (dokosahexanová kyselina) z mikroskopickej riasy
Schizochytrium sp. ako novej potravinovej zložky, v súlade s nariadením
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.9. Rozhodnutie Komisie 2003/867/ES z 1. decembra
2003, ktorým sa povoľuje uvedenie salatrimov na trh ako nových potravinových
zložiek, v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.10. Rozhodnutie Komisie 2004/333/ES z 31. marca
2004, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh žltých tukových nátierok, šalátových
dressingov, mliečnych výrobkov, fermentovaných mliečnych výrobkov, sójových
nápojov a syrových výrobkov s pridanými fytosterolmi/fytostanolmi,
v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.11. Rozhodnutie Komisie 2004/334/EC z 31. marca
2004, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh žltých tukových nátierok, mliečnych
výrobkov, jogurtových výrobkov a korenených omáčok s pridanými fytosterolmi/fytostanolmi,
v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.12. Rozhodnutie Komisie 2004/335/ES z 31. marca 2004,
ktorým sa povoľuje uvedenie na trh mliečnych výrobkov a jogurtových
výrobkov s pridanými fytosterolovými estermi, v súlade s nariadením Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.13. Rozhodnutie Komisie 2004/336/ES z 31. marca
2004, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh žltých tukových nátierok, ovocných
nápojov na mliečnom základe, jogurtových výrobkov a syrových výrobkov s
pridanými fytosterolmi/fytostanolmi, v súlade s nariadením Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.14. Rozhodnutie Komisie 2004/845/ES
z 12. novembra 2004, ktorým sa podľa nariadenia Európskeho parlamentu a
Rady (ES) č. 258/97 povoľuje uvedenie na trh mliečnych nápojov
s pridanými fytosterolmi/fytostanolmi ako nových potravín alebo nových
prídavných látok. 2.7.2.1.15. Rozhodnutie Komisie 2005/457/ES
zo 4. apríla 2005, ktorým sa povoľuje uvedenie izomaltulózy na trh ako novej
potraviny alebo novej zložky potravín v súlade s nariadením Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.16. Rozhodnutie
Komisie 2005/581/ES z 25. júla 2005, ktorým sa povoľuje uvedenie izomaltulózy
na trh ako novej potraviny alebo novej zložky potravín v súlade s nariadením
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.17. Rozhodnutie
Komisie 2006/68/ES z 13. januára 2006, ktorým sa povoľuje uvedenie potravín a zložiek potravín získaných
z geneticky modifikovanej kukurice línie MON 863 na trh ako nových
potravín alebo nových zložiek potravín v zmysle nariadenia Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.18. Rozhodnutie
Komisie 2006/69/ES z 13. januára 2006, ktorým sa povoľuje uvedenie potravín a zložiek potravín získaných
z geneticky modifikovanej Roundup Ready kukurice línie GA21 na trh ako
nových potravín alebo nových zložiek potravín v zmysle nariadenia
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.19. Rozhodnutie Komisie 2006/58/ES z 24. januára
2006, ktorým sa podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES)
č. 258/97 povoľuje uvedenie ražného chleba s pridanými fytosterolmi/fytostanolmi
na trh ako nových potravín alebo nových potravinových látok. 2.7.2.1.20. Rozhodnutie Komisie 2006/59/ES z 24.
januára 2006, ktorým sa povoľuje uvedenie ražného chleba s pridanými
fytosterolmi/fytostanolmi na trh ako nových potravín alebo nových prídavných
látok v zmysle nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES)
č. 258/97. 2.7.2.1.21. Rozhodnutie Komisie 2006/720/ES z 23.
októbra 2006, ktorým sa povoľuje uvedenie diacylglycerolového oleja
rastlinného pôvodu na trh ako novej potraviny v súlade s nariadením
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.22. Rozhodnutie Komisie 2006/721/ES z 23.
októbra 2006, ktorým sa povoľuje uvedenie lykopénu z Blakeslea trispora ako
novej zložky potravín na trh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.23. Rozhodnutie Komisie 2006/722/ES z 24.
októbra 2006, ktorým sa povoľuje uviesť na trh „repkový olej s vysokým
obsahom nezmydliteľného podielu“ ako novú zložku potravín v zmysle
nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.24. Rozhodnutie Komisie 2006/723/ES z 24.
októbra 2006, ktorým sa povoľuje uviesť na trh olej z kukuričných klíčkov s
vysokým obsahom nezmydliteľného podielu ako novú zložku potravín
v zmysle nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES)
č. 258/97. 2.7.2.1.25. Rozhodnutie
Komisie 2007/343/ES z 15. mája 2007, ktorým sa povoľuje
uvedenie oleja obohateného fytosterolmi/fytostanolmi ako novej zložky
potravín na trh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady
(ES) č. 258/97. 2.7.2.1.26. Rozhodnutie
Komisie 2008/36/ES z 10. januára 2008, ktorým sa povoľuje
uvedenie ryžových nápojov s pridanými fytosterolmi/fytostanolmi ako
nových potravín na trh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.27. Rozhodnutie Komisie 2008/413/ES z 26. mája
2008, ktorým sa povoľuje uvedenie alfa-cyklodextrínu ako novej zložky
potravín na trh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES)
č. 258/97. 2.7.2.1.28. Rozhodnutie Komisie 2008/558/ES z 27.júna
2008, ktorým sa povoľuje uvedenie rafinovaného oleja z hadinca
skorocelového ako novej zložky potravín na trh v súlade
s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.29. Rozhodnutie Komisie
2008/559/ES z 27. júna 2008, ktorým sa povoľuje uvedenie oleja zo semien Allanblackia ako novej zložky
potravín na trh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES)
č. 258/97. 2.7.2.1.30. Rozhodnutie Komisie
2008/575/ES z 27. júna 2008, ktorým sa povoľuje uvedenie sušenej dužiny
plodov baobabu na trh ako novej zložky potravín v súlade s nariadením
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.31. Rozhodnutie Komisie
2008/968/ES z 12. decembra 2008, ktorým sa povoľuje uvedenie oleja
s vysokým obsahom kyseliny arachidónovej z huby Mortierella alpina
ako novej zložky potravín na trh v súlade s nariadením Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.32. Rozhodnutie Komisie
2008/985/ES z 15. decembra 2008, ktorým sa povoľuje uvedenie listov
Morinda citrifolia ako novej zložky potravín na trh v súlade s
nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.33. Rozhodnutie Komisie 2009/345/ES z 22. apríla 2009, ktorým sa
povoľuje uvedenie vitamínu K 2 (menachinón) z Bacillus subtilis natto ako novej zložky potravín na trh v
súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.34. Rozhodnutie
Komisie 2009/344/ES z 22. apríla 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie proteínu
modifikujúceho štruktúru ľadu typu III HPLC 12 ako novej zložky potravín na
trh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.35. Rozhodnutie Komisie 2009/348/ES
z 23. apríla 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie lykopénu ako novej zložky
potravín na trh podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.36. Rozhodnutie Komisie 2009/355/ES
z 28. apríla 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie lykopénového oleorezínu z
rajčiakov ako novej zložky potravín na trh podľa nariadenia Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.1.37. Rozhodnutie Komisie 2009/365/ES
z 28. apríla 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie lykopénu z Blakeslea trispora ako novej zložky
potravín na trh podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97.
2.7.2.1.38. Rozhodnutie Komisie 2009/362/ES
z 30. apríla 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie lykopénu ako novej zložky
potravín na trh podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97.
2.7.2.1.39. Rozhodnutie Komisie 2009/752/ES
z 12. októbra 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh lipidového extraktu z
pancierovky antarktickej Euphausia
superba ako novej zložky potravín v súlade s nariadením Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 2.7.2.1.40. Rozhodnutie Komisie 2009/777/ES
z 21. októbra 2009 o rozšírení použitia riasového oleja z mikrorias Ulkenia sp. ako novej zložky
potravín v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 2.7.2.1.41. Rozhodnutie Komisie 2009/778/ES
z 22. októbra 2009, o rozšírení použitia riasového oleja z mikrorias Schizochytrium sp. ako novej zložky
potravín v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 2.7.2.1.42.
Rozhodnutie Komisie 2009/826/ES z 13.
októbra 2009, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh extraktu z listov lucerny (Medicago sativa) ako novej
potraviny alebo novej zložky potravín v súlade s nariadením Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 2.7.2.1.43.
Rozhodnutie Komisie 2009/827/ES z 13.
októbra 2009, ktorým sa povoľuje
uvedenie na trh semena šalvie (Salvia
hispanica) ako novej zložky potravín v súlade s nariadením Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 2.7.2.2. Rozhodnutia Komisie, ktorými sa zamieta uvedenie
nových potravín na trh 2.7.2.2.1.Rozhodnutie Komisie 2000/196/ES z 22. februára 2000,
ktorým sa odmieta uvedenie na trh
Stevia rebaudiana Bertoni: rastlín a sušených listov ako novej potraviny
alebo novej potravinovej prísady v zmysle nariadenia (ES) č. 258/97
Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.2.2.Rozhodnutie Komisie 2001/17/ES z 19. decembra 2000
o odmietnutí umiestnenia na trh „Nangajských orechov (Canarium indicum
L.)“ ako novej potraviny alebo novej potravinovej prísady v zmysle
nariadenia (ES), č. 258/97 Európskeho parlamentu a Rady. 2.7.2.2.3.Rozhodnutie Komisie 2005/580/ES z 25. júla
2005, ktorým sa zamieta uvedenie betaínu na trh ako novej potraviny alebo
novej zložky potravín v súlade s nariadením Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 258/97. 2.7.2.2.4.Rozhodnutie Komisie
2008/279/ES z 28. marca 2008, ktorým sa zrušuje rozhodnutie 2006/69/ES z 13.
januára 2006, ktorým sa povoľuje uvedenie na trh potravín a zložiek
potravín vyrobených z geneticky modifikovanej Roundup Ready kukurice línie GA21 na trh ako nových
potravín alebo nových zložiek potravín podľa nariadenia Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 258/97. Zoznam rozhodnutí Komisie o Nových potravinách a
potravinových zložkách je uverejnený na www.europa.eu.int
konkrétne http://europa.eu.int/comm/food/food/biotechnology/novelfood/authorisations_en.htm Zoznam podaných žiadostí o schválenie nových potravín
v EÚ (List of applications) a zoznam notifikácií nových potravín
v EÚ (List of applications)) je uverejnený na http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/index_en.htm 2.7.3. Odporúčanie Komisie č. 97/618/ES
z 29. júla 1997 týkajúce sa vedeckých aspektov a prezentácie
informácií potrebných na podporu žiadosti o uvedenie potravín nového
typu a ich zložiek do obehu a prípravy žiadosti na prvé posúdenie
potraviny nového typu. 2.8. Prírodná minerálna voda, pramenitá voda a balená
pitná voda 2.8.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 15.
marca 2004 č. 608/9/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca prírodnú minerálnu vodu, pramenitú vodu a
balenú pitnú vodu 2.8.2. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 8.
decembra 2004 č. 16798/2004-OAP, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej
republiky č. 608/9/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca prírodnú minerálnu vodu, pramenitú vodu a
balenú pitnú vodu 2.9.
Potraviny ošetrené ionizujúcim žiarením
2.9.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
SR a Ministerstva zdravotníctva SR zo 17. decembra 2003 č.3757/2003 -
100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca potraviny
a potravinové prísady ošetrené ionizujúcim žiarením 2.10. Označovanie potravín 2.10.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z
28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca označovanie potravín 2.10.2. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
zo 14. februára 2005 č.1761/2005-100, ktorým sa mení a dopĺňa výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín 2.10.3.Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z
18. augusta 2005 č. 3069/2005-100, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín v znení výnosu MP SR a MZ SR zo 14. februára 2005
č.1761/2005-100 2.10.4.Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z
26. októbra 2005 č. 3493/2005-100, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie
potravín v znení neskorších predpisov 2.10.5.Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
zo 7. januára 2008 č. 2319/2007- 100, ktorým sa mení a dopĺňa výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 28. apríla 2004 č. 1187/2004-100, ktorým
sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca
označovanie potravín v znení neskorších predpisov 2.10.6.Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky z 19. októbra 2009 č. 1482/2009-100, ktorým sa ustanovuje
rozsah výživového tvrdenia, spôsob uvádzania výživovej hodnoty potravín a
spôsob jej výpočtu Spoločná EU legislatíva
2.10.9.Nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o
výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách v znení Korigenda (Ú.
v. ES L 12, 18. 1. 2007). 2.10.10.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 107/2008 z 15. januára
2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1924/2006 2006 o výživových
a zdravotných tvrdeniach o potravinách, pokiaľ ide o vykonávacie
právomoci prenesené na Komisiu
2.10.11.Nariadenie
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 109/2008 z 15. januára 2008, ktorým
sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1924/2006 2006 o výživových a zdravotných
tvrdeniach o potravinách
2.10.12.Nariadenie Komisie (ES) č. 353/2008
z 18. apríla 2008, ktorým sa ustanovujú vykonávacie predpisy vzťahujúce sa na
povoľovanie zdravotných tvrdení uvedené v článku 15 nariadenia Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 2.10.13. Nariadenie Komisie (ES) č. 983/2009
z 21. októbra 2009 o povolení a zamietnutí povolenia určitých zdravotných
tvrdení o potravinách, ktoré odkazujú na zníženie rizika ochorenia a na vývoj
a zdravie detí 2.10.14. Nariadenie Komisie (ES) č. 984/2009
z 21. októbra 2009, ktorým sa zamieta povolenie určitých zdravotných tvrdení
o potravinách iných ako tých, ktoré odkazujú na zníženie rizika ochorenia a
na vývoj a zdravie detí 2.10.15. Nariadenie Komisie (ES) č.
1167/2009 z 30. novembra 2009, ktorým sa zamieta povolenie určitých
zdravotných tvrdení o potravinách, ktoré odkazujú na zníženie rizika
ochorenia a na vývoj a zdravie detí 2.10.16 Nariadenie Komisie (ES) č. 1168/2009
z 30. novembra 2009, ktorým sa zamieta povolenie zdravotného tvrdenia o
potravinách iného ako tie, ktoré odkazujú na zníženie rizika ochorenia a na
vývoj a zdravie detí 2.10.17. Nariadenie Komisie (ES) č.
1169/2009 z 30. novembra 2009, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č.
353/2008, ktorým sa ustanovujú vykonávacie predpisy vzťahujúce sa na
povoľovanie zdravotných tvrdení uvedené v článku 15 nariadenia Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 2.11. Všeobecná hygiena potravín 2.11.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
č. 981/1996-100 z 20. mája 1996 aktualizované výnosmi č. 2478/2000 - 100 z 4.
septembra 2000, č. 1535/2001 - 100 z 28. mája 2001, č. 1865/2001 - 100 z 25.
júna 2001, č. 328/2004 - 100 z 15. marca 2004, č. 07174/2005-SL, z 20. apríla
2005, č. 8167/2007-OL, z 12. apríla 2006 (Od 15. januára 2008 boli § 11 až 82
zrušené a nahradené novým Výnosom Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 12. apríla 2006
č. 28167/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej
republiky upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a
vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na
výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva
potravín. V účinnosti zostávajú len § 83 až 117 uvedeného výnosu) 2.11.2.Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 12. apríla
2006 č. 28167/2007- OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu,
usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné
požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie
malého množstva potravín Spoločná EU
legislatíva
2.11.3. H1 – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č.
852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín 2.11.4. Nariadenie Komisie (ES) č.
1019/2008 zo 17. októbra 2008, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k
nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín 2.11.5. H2 – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č.
853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa stanovia hygienické predpisy
potravín živočíšneho pôvodu 2.11.6. Nariadenie Komisie (ES) č.
1020/2008 zo 17. októbra 2008, ktorým sa menia a dopĺňajú prílohy II a III k
nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa
ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu a
nariadenie (ES) č. 2076/2005, pokiaľ ide o identifikačné značky, surové
mlieko a mliečne výrobky, vajcia a vaječné výrobky a určité produkty rybolovu 2.11.7. H3 - Nariadenie EP a Rady 854/2004 z 29.
apríla 2004, ktorým sa stanovia špecifické kontroly výrobkov živočíšneho
pôvodu na ľudskú spotrebu 2.11.8. H4 – Nariadenie EP a Rady č.882/2004 z apríla
2004 o úradných kontrolách za účelom zabezpečovania a overovania dodržiavania potravinového
práva a predpisov o zdraví zvierat a starostlivosti o zvieratá 2.11.9. Nariadenie Komisie (ES) č. 2074/2005 z 5. decembra
2005, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia pre určité produkty podľa
nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a na organizáciu
úradných kontrol podľa nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.
854/2004 a (ES) č. 882/2004, ktorým sa stanovuje výnimka z nariadenia
Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 a ktorým sa menia a dopĺňajú
nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a (ES) č. 854/2004 2.11.10. Nariadenie Komisie (ES) č. 2076/2005 z 5. decembra
2005, ktorým sa ustanovujú prechodné opatrenia na implementáciu nariadení
Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, (ES) č. 854/2004 a (ES) č.
882/2004 a ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia äES) č. 853/2004 a (ES) č.
854/2004 2.11.11. Nariadenie Komisie (ES) č.
1162/2009 z 30. novembra 2009, ktorým sa stanovujú prechodné opatrenia na
implementáciu nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, (ES)
č. 854/2004 a (ES) č. 882/2004 2.11.12. Nariadenie Komisie (ES) č. 37/2005 z 12. januára 2005 o
monitorovaní teplôt v dopravných prostriedkoch, pri uskladňovaní
a skladovaní rýchlozmrazených potravín určených na ľudskú spotrebu 2.12. Fortifikácia potravín
2.12.1. Nariadenie Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 z 20. decembra 2006 o pridávaní vitamínov
a minerálnych látok a niektorých ďalších látok do potravín 2.12.2. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 108/2008 z 15.
januára 2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 1925/2006 z 20.
decembra 2006 o pridávaní vitamínov a minerálnych látok a niektorých ďalších
látok do potravín 2.12.3. Nariadenie Komisie (ES) č. 1170/2009 z 30. novembra 2009,
ktorým sa mení a dopĺňa smernica Európskeho parlamentu a Rady 2002/46/ES a
nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, pokiaľ ide o
zoznamy vitamínov a minerálnych látok a ich foriem, ktoré možno pridávať do
potravín vrátane výživových doplnkov 2.13. Soľ
2.13.1 Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 6. apríla 2005
č. 2089/2005-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej
republiky upravujúca pochutiny 2.14.
Mrazené krémy
2.14.1.Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. januára 2006
č. 3760/2005-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej
republiky upravujúca mrazené krémy 2.15.
Cukrárske výrobky
2.15.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 21. októbra
2004 č. 2657/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu
Slovenskej republiky upravujúca jedlé obilie a výrobky z obilia 2.16.
Mlieko a výrobky z mlieka
2. 16.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 14. augusta
2006 č. 2143/2006-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej
republiky upravujúca mlieko a výrobky z mlieka 2.17.
Ovocie, zelenina, jedlé huby, olejniny, suché škrupinové plody a výrobky z
nich
2. 17.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2005 č.
2608/2006-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej
republiky upravujúca ovocie, zeleninu, jedlé huby, olejniny, suché škrupinové
plody a výrobky z nich 2.18. Úradná kontrola potravín 2.18.1. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 882/2004 z 29. apríla 2004 o úradných kontrolách uskutočňovaných s
cieľom zabezpečiť overenie dodržiavania potravinového a krmivového práva a
predpisov o zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá 2.18.2. Nariadenie Rady (ES) č. 301/2008
zo 17. marca 2008, ktorým sa upravuje
príloha I k nariadeniu (ES) č. 882/2004 o úradných
kontrolách uskutočňovaných s cieľom zabezpečiť overenie dodržiavania
krmivového a potravinového práva a predpisov o zdraví zvierat
a o starostlivosti o zvieratá 2.18.3.
Rozhodnutie Komisie č. 2006/677/ES z 29. septembra 2009, ktorým sa
ustanovujú usmernenia stanovujúce
požiadavky na vykonávanie auditov podľa nariadenia Európskeho parlamentu a
Rady (ES) č. 882/2004 o úradných kontrolách uskutočňovaných s cieľom
zabezpečiť overenie dodržiavania potravinového a krmivového práva a predpisov
o zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá 2.19. Zásady
správnej výrobnej praxe 2.19.1. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva a
Ministerstva zdravotníctva zo 16. decembra 1997 č. 557/1998-100, ktorým sa
dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 981/1996–100 z 20. mája
1996, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti
Potravinového kódexu Slovenskej republiky 2.19.2. Výnos
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. februára 2004 č. 154/2004-100, ktorým
sa dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 981/1996–100 z 20. mája
1996, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti
Potravinového kódexu Slovenskej republiky v znení výnosu Ministerstva
pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotnÌctva Slovenskej
republiky zo 16. decembra 1997 č. 557/1998–100 2.20. Referenčné
laboratóriá Spoločenstva 2.20.1.
Nariadenie Komisie (ES) č. 776/2006 z 23. mája 2006, ktorým sa mení a dopĺňa
príloha VII k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004,
pokiaľ ide o referenčné laboratóriá Spoločenstva 3. Oblasť
kozmetických výrobkov 3.1. Zákon č. 355/2007
Z. z. o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia v znení
zákona 140/2008 Z.z. 3.2. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 348/2004 Z.z, ktorým sa ustanovujú analytické
metódy na kontrolu zloženia kozmetických výrobkov 3.3. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 658/2005 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky
na kozmetické výrobky 3.4. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 538/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 658/2005 Z. z., ktorým sa ustanovujú
požiadavky na kozmetické výrobky 3.5. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 108/2007 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 658/2005 Z. z., ktorým sa ustanovujú
požiadavky na kozmetické výrobky v znení nariadenia vlády Slovenskej
republiky č. 538/2006 Z. z. 3.6. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 418/2007 Z.z, ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie vlády slovenskej republiky č. 658/2005, Z.z, ktorým sa ustanovujú
požiadavky na kozmetické výrobky v znení neskorších zmien. 3.7. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky 124/2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie
vlády slovenskej republiky č. 658/2005, Z.z, ktorým sa ustanovujú požiadavky
na kozmetické výrobky v znení neskorších zmien 3.8. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky 374/2008, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie
vlády slovenskej republiky č. 658/2005, Z.z, ktorým sa ustanovujú požiadavky
na kozmetické výrobky v znení neskorších zmien 3.9. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky 141/2009, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády
Slovenskej republiky č. 658/2005 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na kozmetické
výrobky v znení neskorších predpisov 3.10. Nariadenie
vlády Slovenskej republiky 522/2009, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády
Slovenskej republiky č. 658/2005 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na kozmetické
výrobky v znení neskorších predpisov 3. 11. STN EN ISO 22 716 Správna výrobná prax pre
kozmetické výrobky 3.12. Rozhodnutie Komisie č.
(ES) č. 2006/257/ES, ktoré dopĺňa
rozhodnutie Komisie č. 96/335/ES, ktorým sa ustanovuje súpis
a spoločná nomenklatúra zloženia kozmetických výrobkov. 3.13. Oznámenie Komisie
o dátume povinného uplatňovania aktualizácie súpisu a spoločnej
nomenklatúry prísad používaných v kozmetických výrobkoch (1) 3.14. CosIng - Databáza
zložiek pridávaných do kozmetických výrobkov 3.15. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky č. 520/2007 Z.z., ktorou sa ustanovuje rozsah
požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti o
zriaďovaní a činnosti komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti a obsah
osvedčenia o odbornej spôsobilosti 3.16. Vyhláška MZ SR č. 554/2007 Z.z. o podrobnostiach
o požiadavkách na zariadenia starostlivosti
o ľudské telo 3.17. Odporúčanie Komisie
– O účinnosti opaľovacích prípravkov a o nich
súvisiacich údajoch Súvisiace právne
predpisy v oblasti ochrany spotrebiteľa a životného prostredia 1. Zákon č. 250/2007 Z.z. o ochrane
spotrebiteľa a o zmene zákona Slovenskej republiky č. 372/1990 Z.z. o priestupkoch v znení
neskorších predpisov. 2. Zákon č. 397/2008 Z. z., ktorým sa mení a
dopĺňa zákon č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa. 3. Nariadenie vlády Slovenskej republiky č.
404/2007 Z.z o všeobecnej bezpečnosti výrobkov 4.Rozhodnutie Komisie č. 2004/905/ES, ktorým
sa ustanovujú zásady oznamovania nebezpečných spotrebiteľských výrobkov
príslušným orgánom členských štátov výrobcami a distribútormi v súlade
s článkom 5 odsek 3 smernice 2001/95/ES 5. Zákon NR č. 147/2001 Z.z. o reklame
a o zmene a doplnení niektorých zákonov 6. Zákon o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji
a zásielkovom predaji 7. Vyhláška MH SR č. 330/2001, ktorou sa
ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na aerosólové rozprašovače 8. Nariadenie Európskeho parlamentu
a Rady č. 2006/2004/ES o spolupráci medzi národnými orgánmi zodpovednými za vynucovanie právnych
predpisov na ochranu spotrebiteľa 9. Zákon č. 469/2002 Z. z. o environmentálnom označovaní
výrobkov v znení zákona č. 587/2004 Z. z. v znení zákona č. 217/2007 Z. z. 10. Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej
republiky č. 258/2003 Z. z., ktorou sa vykonáva
zákon o environmentálnom označovaní výrobkov 11. Rozhodnutie
Komisie z 21. júna 2007, ktorým sa stanovujú ekologické kritériá na udelenie
environmentálnej značky Spoločenstva mydlám, šampónom a vlasovým
kondicionérom 12.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 z 18. decembra 2006
o registrácii, hodnotení, autorizácii a obmedzovaní chemikálií (REACH) a o
zriadení Európskej chemickej agentúry, o zmene a doplnení smernice 1999/45/ES
a o zrušení nariadenia Rady (EHS) č. 793/93 a nariadenia Komisie (ES) č.
1488/94, smernice Rady 76/769/EHS a smerníc Komisie 91/155/EHS, 93/67/EHS,
93/105/ES a 2000/21/ES Oddelenie hygieny
životného prostredia a zdravia ▪ Zákon NR
SR č. 306/2012 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o
ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých
zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 364/2004
Z. z. o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o
priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon) v znení neskorších
predpisov.
▪ Vyhláška
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 308/2012 Z.z. o
požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na
prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom
kúpalisku a na umelom kúpalisku.
▪ Vyhláška
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 309/2012 Z.z. o
požiadavkách na vodu určenú na kúpanie.
▪ Vyhláška MZ SR 554/2007 o podrobnostiach o požiadavkách
na zariadenia starostlivosti o ľudské telo ▪ Nariadenie vlády SR 354/2006 ktorým sa ustanovujú požiadavky na
vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú
spotrebu. ▪ Vyhláška MZ SR 72/2008 o podrobnostiach o požiadavkách
na kvalitu vody kúpalísk, vody na kúpanie a jej kontrolu a na
kúpaliská. ▪ Zákon MZ SR 470/2005 o pohrebníctve a o zmene
a doplnení zákona č.455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní
(živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov. ▪ Vyhláška MZ SR 525/2007 o podrobnostiach o požiadavkách
na telovýchovno – športové zariadenia. ▪ Vyhláška MZ SR 520/2007, ktorou sa ustanovuje rozsah požadovaných
vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti o zriaďovaní
a činnosti komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti
a o obsah osvedčenia o odbornej spôsobilosti. ▪ Vyhláška č.550/2007 o podrobnostiach
o požiadavkách na výrobky určené na
styk s pitnou vodou. ▪ Zákon MZ SR 377/2004 o ochrane
nefajčiarov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. ▪ Zákon MZ SR 465/2005 ktorým sa mení a dopĺňa zákon č.377/2004
Z.z. o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení
niektorých zákonov. ▪
Vyhláška MZ SR 534/2007
o podrobnostiach o požiadavkách na zdroje elektromagnetického
žiarenia a na limity expozície obyvateľov elektromagnetickému žiareniu
v životnom prostredí.
▪ Nariadenie vlády SR č.87/2008 Z.z. o požiadavkách na
prírodné kúpaliská. ▪ Vyhláška MZ SR č. 528/2007 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti
o požiadavkách na obmedzenie ožiarenia z prírodného žiarenia. ▪ Vyhláška MZ SR č. 549/2007 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti
o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií
a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku
a vibrácií v životnom prostredí. ▪ Vyhláška MZ SR č. 539/2007 Z.z. o podrobnostiach
o limitných hodnotách optického žiarenia a požiadavkách na
objektivizáciu optického žiarenia v životnom prostredí. Oddelenie
preventívneho pracovného lekárstva ▪ Zákon NR SR č.124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane
zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov ▪ Zákon NR SR č.309/2007 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa
zákon č. 124/2006 Z.z.
o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci
a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia
a dopĺňajú niektoré zákony ▪ Zákon NR SR č.163/2001 Z.z. o chemických látkach
a chemických prípravkoch ▪ Nariadenie vlády SR č. 272/2004 Z. z., ktorým sa ustanovuje
zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané tehotným ženám, matkám do
konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám , zoznam prác
a pracovísk spojených so špecifickým rizikom pre tehotné ženy, matky do
konca deviateho mesiaca po pôrode a pre dojčiace ženy, a ktorým sa
ustanovujú niektoré povinnosti zamestnávateľom pri zamestnávaní týchto
žien ▪ Nariadenie vlády SR č. 286/2004 Z. z., ktorým sa ustanovuje
zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané mladistvým zamestnancom,
a ktorým sa ustanovujú niektoré povinnosti zamestnávateľom pri
zamestnávaní mladistvých zamestnancov ▪ Nariadenie vlády SR č. 253/2006 Z. z.
o požiadavkách na ochranu zamestnancov pred rizikami súvisiacimi
s expozíciou azbestu pri práci ▪ Nariadenie vlády SR č. 276/2006 Z. z. o minimálnych
bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri práci so zobrazovacími
jednotkami ▪ Nariadenie vlády SR č. 281/2006 Z. z. o minimálnych
bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri ručnej manipulácii
s bremenami ▪ Nariadenie vlády SR č. 329/2006 Z. z. o minimálnych
zdravotných a bezpečnostných požiadavkách na ochranu zamestnancov pred
rizikami súvisiacimi s expozíciou elektromagnetickému poľu ▪ Nariadenie vlády SR č. 338/2006 Z. z. o ochrane zamestnancov
pred rizikami súvisiacimi s expozíciou biologickým faktorom pri práci ▪ Nariadenie vlády SR č. 391/2006 Z. z. o minimálnych
bezpečnostných a zdravotných požiadavkách na pracovisko ▪ Nariadenie vlády SR č. 392/2006 Z. z. o minimálnych
bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri používaní pracovných prostriedkov ▪ Nariadenie vlády SR č. 395/2006 Z. z. o minimálnych
požiadavkách na poskytovanie a používanie osobných ochranných pracovných
prostriedkov ▪ Nariadenie vlády SR č. 391/2006 Z. z. o minimálnych
bezpečnostných a zdravotných požiadavkách na stavenisko ▪ Nariadenie vlády SR č. 555/2006, ktorým sa mení a dopĺňa
nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 115/2006 Z. z. o minimálnych
zdravotných a bezpečnostných požiadavkách na ochranu zamestnancov pred
rizikami súvisiacimi s expozíciou hluku ▪ Nariadenie vlády SR č.300/2007 Z.z., ktorým sa mení nariadenie
vlády Slovenskej republiky č. 355/2006 Z. z. o ochrane zamestnancov pred
rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci ▪ Nariadenie vlády SR č. 301/2007 Z.z., ktorým sa mení
nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 356/2006 Z. z. o ochrane zdravia
zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénnym a
mutagénnym faktorom pri práci ▪ Nariadenie vlády SR č. 410/2007 Z.z. o minimálnych zdravotných
a bezpečnostných požiadavkách na ochranu zamestnancov pred rizikami
súvisiacimi s expozíciou umelému optickému žiareniu ▪ Vyhláška MZ SR č. 458/2006 Z.z. o podrobnostiach o rozsahu a
náplni výkonu pracovnej zdravotnej služby, o zložení tímu odborníkov, ktorí
ju vykonávajú, a o požiadavkách na ich odbornú spôsobilosť ▪ Vyhláška MZ SR č. 448/2007 Z.z. o podrobnostiach o faktoroch
práce a pracovného prostredia vo vzťahu ku kategorizácii prác z hľadiska
zdravotných rizík a o náležitostiach návrhu na zaradenie prác do kategórií ▪ Vyhláška MZ SR č. 541/2007 Z.z. o podrobnostiach o
požiadavkách na osvetlenie pri práci ▪ Vyhláška MZ SR č. 542/2007 Z.z. o podrobnostiach o ochrane
zdravia pred fyzickou záťažou pri práci, psychickou pracovnou záťažou a
senzorickou záťažou pri práci ▪ Vyhláška MZ SR č. 544/2007 Z.z. o podrobnostiach o ochrane
zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci ▪ Vyhláška MZ SR č. 549/2007 Z.z. ktorou sa ustanovujú
podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o
požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom
prostredí |